Той добави, че отговорът на Вашингтон на руските предложения не може да удовлетвори Русия

Русия заяви днес, че има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път, предаде Франс прес.

"Трябва да кажа, че още има шанс" за "уреждане на проблемите, които трябва да бъдат уредени", заяви шефът на руската дипломация Сергей Лавров на излъчена по телевизията среща с президента Владимир Путин. Той добави, че възможностите за диалог "не са изчерпани".
Лавров каза, че Русия внимателно е проучила отговорите на САЩ и на НАТО по предложенията на Москва за гаранциите за сигурност, предаде ТАСС.

"Интересува ни най-вече отговора на САЩ, защото за всички е ясно кой играе главната роля в решаването на тези въпроси в западния лагер", заяви руският външен министър.

Лавров: Русия не иска война с Украйна (ВИДЕО)

Той добави, че отговорът на Вашингтон на руските предложения не може да удовлетвори Русия.
"Американският отговор се състои от две части. В първата част се реагира на три ключови за нас проблема, които сме посочили: неразширяване на НАТО, неразполагане на ударно въоръжение, заплашващо нас, и като цяло връщане към военната и военнотехническата конфигурация в Европа на позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО, в който за пръв път в този формат прозвуча задачата за гарантиране на неделимостта на сигурността", каза той. "По тези въпроси отговорът е отрицателен, той, разбира се, не може да ни удовлетвори".

САЩ дадоха отговор на исканията на Русия

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА