Това заяви външният министър в интервю за руски радиостанции

Русия днес изпрати своя най-силен сигнал досега, че е готова да се ангажира с предложенията на САЩ по сигурността и повтори, че не желае война заради Украйна, съобщи Ройтерс.

"Ако това зависи от Русия, война няма да има. Ние не искаме войни. Но също така няма да позволим интересите ни да бъдат грубо потъпквани, да бъдат пренебрегвани", заяви външният министър Сергей Лавров в интервю за руски радиостанции.

Русия е струпала десетки хиляди войници в близост до украинската граница и настоява за промяна на договореностите за сигурност в Европа след Студената война.

Столтенберг: НАТО няма никакви планове за разполагане на войски в Украйна

САЩ и техните съюзници предупредиха президента Владимир Путин, че Русия ще бъде изправена пред бързи и тежки икономически санкции, ако нападне Украйна.

Лавров заяви, че Западът пренебрегва интересите на Русия, но в писмените отговори на предложенията на Русия, представени от САЩ и НАТО в сряда, все пак поне "нещо" се е съдържало.

Макар че отговорите не бяха оповестени публично, и Вашингтон, и Алиансът заявиха, че са готови да се ангажират с Москва по въпросите на контрола на въоръженията и мерки за укрепване на доверието. Те изключват възможността да се съгласят с другите искания на Москва, включително с това, че на Украйна никога няма да бъде позволено да се присъедини към НАТО.

Външният министър на Русия заяви, че очаква да се срещне с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен отново през следващите седмици. Той каза също, без да съобщава подробности, че контрапредложенията на САЩ са били по-добри от тези на НАТО.

Байдън е предупредил Зеленски, че има голяма вероятност Русия да нахлуе в Украйна през февруари

„Русия ги проучва и Путин ще реши какъв ще бъде отговорът на Москва”, допълни Лавров и отбеляза, че САЩ са предложили двете страни да разговарят за ограничения на разполагането на ракети, ограничения на военните учения и правила за предотвратяване на инциденти между военни кораби и самолети. Той заяви, че Русия е предложила обсъждането на тези въпроси още преди години, но Вашингтон и неговите съюзници така и не са ги разглеждали досега.

Изказването на Лавров беше едно от най-помирителните от страна на Москва по отношение на кризата в Украйна, ескалирало до една от най-напрегнатите ситуации между Изтока и Запада след края на Студената война.

Беларуският лидер Александър Лукашенко, близък съюзник на Русия, заяви днес, че страната му няма абсолютно никакъв интерес от война и че конфликтът ще избухне само ако Беларус или Русия бъдат директно нападнати.

Президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон заяви, че Москва ще проучи много внимателно отговорите на Запада на отправените предложения по гаранциите за сигурността и едва след това ще реши какви по-нататъшни действия да предприеме, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Лавров потвърди, че по-късно днес ще има телефонен разговор и с германската външна министърка Аналена Бербок.

САЩ дадоха отговор на исканията на Русия

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА