Генералният секретар направи изявление на събитието на Атлантическия съвет "Front Page"

НАТО смята, че е възможно да постигне споразумения с Русия, ако тя не реши да използва военна сила. Това заяви ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг. По думите му НАТО все още не е наясно с намеренията на Русия относно Украйна и ще вземе решения в зависимост от ситуацията.

Генералният секретар на НАТО участва в онлайн събитието на Атлантическия съвет "Front Page". Събитието е посветено на отговора на НАТО на настоящата ситуация със сигурността в Европа. То се случва на фона на продължаващото напрежение между Русия и НАТО във връзка с Украйна.

Столтеберг призна за наличие на разногласия между съюзниците по това каква помощ да бъде оказана на Украйна, допълвайки, че НАТО няма никакви планове за разполагане на бойни групи в Украйна.

САЩ свикват Съвета за сигурност на ООН за кризата около Украйна

По-рано през седмицата Русия получи писмени отговори от САЩ и НАТО на предложенията за гаранции за сигурност, които изложи миналия месец в опит да деескалира напрежението със Запада по отношение на Украйна. В отговора си НАТО отхвърли искането на Русия да попречи на Украйна и други бивши съветски републики да се присъединят към Алианса и потвърди своята "политика на отворени врати", според която всяко решение за разширяване на алианса трябва да бъде взето "с единодушно съгласие".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва разглежда отговорите и следващата стъпка на Русия ще бъде определена от президента Владимир Путин.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС