Математикът смята, че това ще е сигурно, ако продължават да се разхлабват и отпадат мерките

"Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта", това каза в „Твоят ден“ математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. "Смъртността от Омикрон е много ниска - 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача", отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че "ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното" нямат основания. "Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат", категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.