Анализ от адвокатите Михаил Екимджиев и Димитър Марковски

Вчера Специализираната прокуратура излезе с изявление, в което сподели въпросите, които изникват пред тях по отношение статута на доклада по "Барселонагейт".

В Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт”. Това е станало, след като обвинението е изпратило две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст, което е сезирало испанското. Това обяви на брифинг във вторник говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. 

Адвокат Михаил Екимджиев заяви за "Твоят ден", че сме били свидетели на поредната прокурорска клоунада. Той припомни, че първите сигнали до прокуратурата за аферата "Барселонагейт" са от пролетта на 2019 година, подадени от Елена Йончева - прокуратурата е имала достатъчно време да се самосезира по тези сигнали, да резследва, установи има ли пране на пари, какво е престъплението.

За него в рамките на тези три години прокуратурата би могла да изисква по линия на международното партньорство и сътрудничество с държавите членки на ЕС, през европейски заповеди за разследване, испанските власти да извършат някакви периферни действия.  

"Става въпрос за пране на пари, осъществена от български граждани, основното разследване се води там, където има най-много заподозрени и замесени леца", разясни адвокат Екимджиев.

Екимджиев е убеден, че докато Иван Гешев е "тартор на тази организирана група, която се нарича прокуратура", никакво разследване няма да има.

"Аз ще се абстрахирам от всякакъв политически коментар, анализ и търсене на някаква сензация. Известните фактите дотук, изнесени и в медиите, са свързани с образуването на предварителна проверка от 2019 година, на базата на която е направено досъдебно производство, в рамките на което са извършвани активни следствени действия от страна на разследващите" това заяви за "Твоят ден" адвокат Димитър Марковски.

"На базата на образуваното досъдебно производство в Специализираната прокуратура компетентен прокурор, който е наблюдаващ по това производство,  се е възползвал от възможността да бъде издадена европейска заповед за разследване, две на брой такива, са изисквали информация от партньорските служби в Испания. На базата на първата заповед са получени тези 219 страници доклад по Евроджъст, втората все още не е изпълнена", добави той.

Тези документи предстои да бъдат превеждани и анализирани. Като заключение адвокатът изведе, че има разследване, конкретни действия, предприети от Специализираната прокуратура.

"Документите, които са постъпили в МВР и ДАНС, не могат да бъдат обект на юридическа дискусия - те нямат стойност на официални документи", категоричен е адвокат Марковски.

Той подчерта, че не може да има един и същи предмет на разследване в различни институции.

Според него е много неприятна институционалната война между структурите на МВР, изпълнителна власт, прокуратура, но това е политически момент и търсенето на политическата реторика не е добре воъобще, защото е липса на професионален подход към конкретен проблем.

За искането за предсрочното отстраняване на главния прокурор адвокат Марковски смята, че има огромна доза политически мотиви и съображения, не толкова професионални.

"Ако има твърдение, че определен прокурор, без значение колко висшестоящ, оказва давление по дадено дело, трябва да се образуват производства и да се разследва, така се установяват престъпления", заяви той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.