Коментар в студиото на "Здравей, България" от Чавдар Стефанов и Олена Коцева

След като Русия обяви изтеглянето си от границата й с Украйна, Западът изрази съмнения и поиска доказателства. Възможно ли е напрежението по оста НАТО-Русия да бъде потушено по дипломатически път, темата коментираха в студиото на „Здравей, България” журналистът Чавдар Стефанов и Олена Коцева от Сдружение на украинските организации в България.

Руският посланик в ЕС: Русия няма да нападне днес Украйна

Според Коцева обявяването от руска страна, че се оттеглят войските й, е пореден хибриден ход. Тя припомни, че през 2014 г. Русия първо е твърдяла, че не воюва в Украйна, а по-късно сама е признала, че там се водят военни действия.

Журналистът Чавдар Стефанов смята, че липсва доверие към външната политика на Русия в световен мащаб.

„Бих се съгласил с един мой руски колега, който определи сегашния период на управление на президента Владимир Путин като период на мракобесническа политика – с дрънкане на оръжие и ходене по острието на ножа”, каза журналистът.

Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна, Западът чака факти (ОБЗОР)

„Русия не изпълнява Минските спогодби откакто те са били подписани. Това, че руската Дума призова Путин да признае Донецка и Луганска народни републики, много ми прилича на случилото се с Крим”, заяви представителят на украинската общност в България.

Тя сподели, че след вчерашния КСНС при президента, не възлага големи надежди на днешната среща между военните министри на страните членки на НАТО.

ЕС: Ако Русия признае Донецк и Луганск, ще наруши Минските споразумения

„Какво може да направи един български батальон”, попита риторично Олена Коцева. По думите й сега България показва лицето си като партньор в НАТО, а позицията й е толкова снишена, че изглежда сякаш на нея не може да се разчита.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.