Причината е решение на Министерския съвет, с което НИМХ се прехвърля от МОН към МОСВ

Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност заради планираната реформа в сектора. Правителството планира да ги прехвърли от МОН към МОСВ.

„Ние не се занимаваме само с хидрология, а и с метеорология”, каза дежурният синоптик Красимир Стоев.

Така малко преди обяд решават, че за неопределено време няма да публикуват информация за прогнозата на сайта си. Най-вероятно ще бъдат спрени и прогнозите към медиите. Синоптиците се опасяват, че с промяната ще бъде нарушена и тяхната научна дейност.

„Опитът ни показва, че всички останали дейности, които не са свързани пряко със съответното министерство, ще бъдат минизирани постепенно и вероятно и ликвидирани”, обясни синоптикът Анастасия Кирилова.

От Министерския съвет обясниха, че промените ще бъдат само структурни, но не и финансови.

„Оосигурени са средства в рамките на програмите, без да се засегне по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт”, каза Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната”.

НИМХ в протестна готовност, заплашва да спре прогнозата за времето

„При една добре работеща структура просто е странно да ни местят от едно министерство в друго, обяснявайки, че нищо няма да се промени. Тогава защо ни местят”, пита директорът на департамент „Метеорология” Лилия Бочева.

„Мястото на института трябва да е там, където се използва неговата експертиза -  в МОСВ”, коментира образователният министър Николай Денков.

Недоволството на НИМХ подкрепя и директорът на института проф. Брънзов.

 „Това са хора с дефицитни специалности и не могат да бъдат командвани като администрация. По-скоро ще си хвърлят шапките и ще си намерят друга работа”, заяви генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Ако не бъдат чути от НИМХ предупреждават, че може  да излязат и на протест.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.