Униформените настояват за достойни заплати

Полицаи и пожарникари с регионални предупредителни протести преди националното недоволство този уикенд в столицата. Исканията им остават същите - 20% увеличение на заплатите. В късния следобед в МВР се събра и съветът за социално партньорство.

На прага двата национални протеста - пореден опит за помирение между синдикати и ръководство на МВР. След близо час и половина заседание на Съвета за социално партньорство стана ясно, че ресорното ведомство е „за” 20% увеличение на възнаграждението на служителите, но само ако Финансовото министерство позволи. От ведомството на Асен Василев вече са дали параметрите след първото четене на държавния бюджет в пленарната зала.

Точно по обяд недоволните служители на МВР в Шумен се събраха на мълчалив протест. „През 2020 година бяха предвидени 30-процентни увеличения на възнагражденията на хората,  работещи на първа линия в борбата с пандемията. Тогава ние не фигурирахме в това увеличение  и правихме поредния протест”, коментира председателят на СФСМВР-Шумен Стефан Гочев.

Недоволството довело до 15% ръст на възнагражденията. Настоящата инфлация обаче изяла дори това. А парите на униформените все така не стигат, твърдят синдикалистите. „Ние не сме против реформите, но в министерството липсва диалог”, смята Гочев.

Протестиращите питат и с какъв статут ще бъдат служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ако се приеме отделянето ѝ в самостоятелна структура. Пожарникарите също излязоха на протест. Още в сряда те поискаха диалог с ръководството на МВР. Не само за заплатите и техническото си обезпечение, а и за съдбата на службата като цяло.

В събота под прозорците на кабинета на национален протест се събират служителите на пожарната. С шествие те ще минат през Министерството на финансите, за да стигнат до парламента. Ден по-късно пред Народното събрание се събират и полицаите. Въпреки преговорите с премиера и силовия вицепремиер в сряда.

„Има политическа воля от страна на Министерството за увеличение на възнагражденията на служителите в МВР, но за съжаление, няма политическа воля от страна на правителството”, каза президентът на синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков.

Преговорите синдикати - ръководство в МВР продължават в понеделник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.