„В стратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари”, каза още той

„Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В стратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз”. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в извънредно обръщение към руснаците. 

„Не искаме да вярваме в това, но фактите са такива. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра. Крилатни ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото, допълни той, цитиран от БГНЕС.

"Скъпи приятели, тема на моето изказване са събитията в Украйна. Това е важно за нас и за Русия. Обръщам се към руснаците в Украйна", каза Путин в началото на обръщението.

"Въпросът е много сериозен. Ситуацията в Донбас придоби критичен характер. Не искам да давам оценки, а да кажа следващите стъпки", добави той.

"Украйна не е съседна наша страна, а е неотделима част от нашата история, там са нашите близки и приятели. За да обясним действията на Русия и целите, които си поставяме, трябва да кажа няколко важни думи: Съвременна Украйна бе създадена изцяло от Русия. Сталин присъедини СССР и й даде някои земи, по-рано принадлежали на Румъния и Полша. През 1954 г- Хрушчов също й подари допълнителни земи. Така се сформира територията на съвременната Украйна", заяви президентът на Русия.

Рязка ескалация на напрежението около Украйна (ОБЗОР)

„Различни националистически движения в Украйна си приписват "завоюването на независимост". Разпадът на историческа Русия, обединена в СССР, тежи на тяхната съвест”, коментира Путин.

„Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам”, каза още той.

Руският президент подчерта, че Русия помага и на всички бивши съветски републики.

Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница, посочи президентът и добави: „И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес”.

„Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара - много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията. Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия”, продължи той.

Путин съобщи на Шолц и Макрон, че ще признае независимостта на ДНР и ЛНР

Според Путин още през 1991 г. Украйна е започнала да следва чужди политически интереси, които са започнали да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. „Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер - тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврат през 2014 г.", допълни Путин.

„Стана ясно, че САЩ е превеждала по банкови сметки над 1 милион долара дневно на участници в протестите. Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив - доведе ситуацията там до тупик. Украйна е в остра криза - през 2019 г. почти 6 милиона украинци - около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната. През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина”, каза още Путин.

Путин: Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР

По думите му експоатацията на газопреносната система на Украйна, която е създадена изцяло от Русия, „вече е в трагично състояние”. „Определен екип от западни съветници дават акъл на правителството на Украйна как да управлява. Посолството на в САЩ в Украйна контролира борбата с корупцията - няма лошо, а къде са резултатите? Разбират ли украинците, че те отдавна не са независими? Приватизацията отдавна загуби национален характер и придоби персонален?”, попита Путин.

„Продължава курсът на принудителна асимилация, вече има закон за "кримните" народи; руският език вече бива премахнат от рекламите; преследва се свободното слово; Украйна вече има своите "западни куратори", западни депутати в парламента, посегнаха дори на Украинската православна църква. И това не са просто приказки, а има конкретни документи: църквата стана циничен изпълнител на правителствените решения - това е против духа на единството и всичко останало. Жителите на Крим направиха своя избор - искат да са с Русия, каза още Путин.

„Всички говорят за война днес, а целият свят защитава Украйна. Днес тя заговори за ядрено оръжие, а забравя, че всичкото й оборудване идва от Русия. Затова ако тя днес реши да прави такова оръжие, ще й е лесно, особено когато то се поддържа от чужди страни. Днес усилено се говори за оръжие за масово поразяване - още повече когато западните сътрудници казват, че ще помогнат на Украйна за това. Като безкраен поток чужди страни въоръжават Украйна като демонстрация на огромна сила”, продължи руският президент.

„Постоянно в страната присъстват чужди военни. Командването на украинските военни сили се осъществява от НАТО. САЩ взеха територията на Русия като сцена на военен театър. Вече е приет закон за участие в многонационални учения - ясно е, че става въпрос за войските на НАТО, и в близките години са планирани множество учения. За всички е ясно, че това е само претекст към увеличаването на военните в страната, а въздушното й пространство е отворено за чужди самолети и дронове, с които се наблюдава и състоянието на Русия. Същото е и положението в Черноморието”, допълни Путин.

По думите му според Конституцията на Украйна не може да се разполагат чужди войски. „Това явно е нещо, което може да бъде пренебрегнато. Да, всяка страна има правото да избира членството си в съюзи, но според международните документи е записано, че няма право да укрепва своята система в ущърб на други страни”, посочи Путин.

Встъпването на Украйна в НАТО е пряка заплаха за Русия, подчерта руският президент, и допълни, че Украйна е длъжна да се съобрази с волята на по-стария си партньор. „И днес светът се отнася скептично към искането на Украйна да влезе в НАТО. И днес чуваме от европейски столици, че на Украйна „ще й мине". НАТО е отбранителен съюз, но реалността на такива думи е съвсем различна. Западните страни очакваха членството на НАТО да ги защити, но всичко се оказа точно наобратно: искаха да увеличат потенциала на отбранителната си сила, но тя беше насочена срещу Русия. Ние последователно предлагахме различни форми на сътрудничество, например във формата НАТО – Русия”, поясни Владимир Путин.

„През 2000-та година при визитата на Бил Клинтън, го попитах как се отнася САЩ към присъединяването на Русия в НАТО, Клинтън се отнесе много сдържано, не искам да изпадам в подробности”, допълни руският президент.

„Сега искам да попитам: защо, защо е всичко това? Добре, не искате да сме ви съюзник, но защо ни правите враг? Отговорът е един: защото САЩ искат така! Това е и отговорът на всичките ни опити за диалог. През 1999 г. Полша, Чехия, през 2004 г. - България; а сега в Румъния и Полша започват мащабни установки на противоракетно оръжие - това са сериозни нападателни оръжия. В същото време САЩ разработва уникална ракета за наземно и морско поразяване. Нашата информация казва, че членството на Украйна в НАТО и разполагането на войски там - въпросът е ясен”, коментира той.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС