Огънят е избухнал около 5.30 ч. тази сутрин

Пожар в центъра на София. Огънят е избухнал около 5.30 ч. тази сутрин на третия етаж на сграда на ул. "Хан Аспарух". Бързо се е разпространил и към по-високите етажи. По информация на МВР двете жертви са жени и те са намерени в два различни етажа на сградата, а още един е пострадал, той е откаран в "Пирогов". Пожарът е локализиран и потушен, но продължава да тлее. 

Има щети върху конструкцията. Около 15 живущи са били евакуирани и не са пострадали. Няма опасност за съседните сгради, нито сериозно замърсяване на въздуха. Тепърва ще се разяснява каква помощ ще получат потърпевшите от Столичната община. Огънят обхваща целия покрив на жилищната кооперация с плътни, високи пламъци, разказват очевидци. Подпокривното пространство на триетажната кооперация е гредоред.

 „Най-лошият вариант за пожарогасене, тъй като при гредоред много бързо се разпространяват димните газове и също огънят по следващите етажи”, заяви главен инспектор Емил Николов, началник сектор ПБЗН.  

Огънят тръгнал от последния - трети етаж на кооперацията. Апартаментът бил обитаван от жена с психични проблеми, която не за пръв път създавала неприятности, разказват други собственици на жилища. Миналата пролет отново опитала да подпали сградата.

 

 

„Беше палила вестници и ги беше хвърляла. И така беше тръгнала дограмата и нагоре”, разказва Цветомир, собственик.

Кооперацията е преживяла бомбардировките по време на Втората световна война, но сега не е ясно ще успее ли да оцелее, притесняват се собствениците на апартаменти.

„Есента, октомври, свършихме ремонта на покрива. С нови керемиди, платихме към 30 хил.лв.  сега колко ще платим не се знае. Разчитаме на общината”, твърди инж. Любомир Тошков,  живущ в сградата.

В пожара загиват собственичката на апартамента на третия етаж, откъдето тръгват пламъците. В пристройка на покрива  живеела и трудноподвижна, полусляпа възрастна жена, която е втората жертва при инцидента.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.