По думите му диагностично-свързаните групи ще заменят клиничните пътеки

Предвидени са средства за увеличение на клиничните пътеки с 20-25%. Средствата са предвидени в бюджета на НЗОК, който е приет. Предстоят преговорни процеси. Има възможност за увеличение на заплатите на медицинския персонал. Това заяви за "Твоят ден" доц. Антон Тонев, депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му е време за реформа. "Диагностично-свързаните групи трябва да сменят финансирането чрез клинични пътеки. Най-ранната възможност за налагане е в средата или края на 2023 г. Пилотният процес ще бъде 3 или 6 месеца, при положителна оценка, системата ще бъде въведена повсеместно", обясни Тонев. И допълни, че за големите болници решенията ще се вземат централно.

Синдикат "Защита" иска 20% ръст на клиничните пътеки и на заплатите на лекарите

"Има служители в администрацията на болниците, които вземат много големи суми. Предстои да бъдат въведени законодателни мерки. Нормативни актове ще създават отношение между най-ниската и най-високата заплата. Ако един директор иска да има 10 000 лева заплата, най-ниската в болницата трябва да е не по-малко от 1500 лева", обясни той. И уточни, че е необходимо кадрово обезпечение, подобряване на финансовите условия и ръст на възнагражденията.

"Омикрон вълната подходи позитивно към страните от Източна Европа. Тя се движи с изоставане месец и половина. Можехме да видим какво правеха от Запада, да наблюдаваме техните мерки. Ще почерпим опит, ако решенията им са успешни, ще се прецени дали да се приложат и тук", сподели Тонев. Той смята, че "Възраждане" използват популизъм, за да напомпат своята подкрепа.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.