Стамен Янев беше призован в Националното следствие

Шефът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев  на разпит в Националното следствие. Близо два часа той дава показания по казуса със "златните паспорти. Янев беше извикан като свидетел и заяви, че няма притеснения относно дейността на Агенцията. По думите му институцията няма отношение по процедурата за придобиване на българско гражданство. Разследването започна преди месец по искане на ДПС.

От спецпрокуратурата обявиха, че се разследва организирана престъпна група в Агенцията за инвестиции.

„Дали са извършвани реално проверки. Дали са правени такива инвестиции и дали след придобиване на българско гражданство са извършвани проверки, както и дали тези инвестиции са поддържани”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

На първо четене НС отмени "златните паспорти"

„Българска агенция за инвестиции като изпълнителна агенция няма достъп до специални регистри. Няма достъп и възможност за разкриване на банкова тайна  или професионална тайна. На тази база заявителят в такава процедура има задължение да уведомява българска Агенция за инвестиции за промяна на известните обстоятелства”, каза от своя страна Янев.

На влизане в Националното следстеие той заяви, че ще дава показания като свидетел и няма притеснения. Подкрепял и идеята на кабинета за отпадане на възможността за придобиване на българско гражданство срещу инвестиции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.