Има ли вече изграден план за действие?

Готова ли е България за евентуална газова криза и има ли вече изграден план за действие?

Към момента няма опасност за газовите доставки към България. Това увери днес енергийният министър. И все пак, за да се ограничат всички рискове, държавата е предприела и превантивни мерки. „Булгаргаз" ще продължи да търси алтернативни доставчици при влошаване на геостратегическата обстановка. Големият въпрос е дали и кога България ще подпише новият договор с „Газпром”..

 „Не се наблюдава намаляване на налягането по трасетата, свързани с „Газпром””, каза той.

За да се гарантира сигурността на доставките на синьо гориво, от средата на февруари добивът на газ от хранилището в Чирен е ограничен до минимум, или преустановен, когато е възможно,  дори се нагнетяват количества.

„Количествата, с които „Булгаргаз” разполага в газохранилището, са разпределени така, че да обезпечат текущо в максимален технически добив на газ през март и април”, каза Николов.

Министърът на енергетиката: Няма сделка за газ на двойно по-ниска цена

От „Булгаргаз” са отправили искане към големи търговци на втечнен газ за доставки през март, ако синьото гориво от Русия спре. Изследва се и общият обем на консумация на съседните държави.

„С партньорите от Азербейджан водим разговори за допълнителни количества и за изпълнение на договора в цялост”, потвърди Николов.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че в първия ден на войната в Украйна, на газовата борса у нас е сключена сделка на половин цена.

„22 часа, след като започнаха да падат бомбите, на нашата газова борса между 02.00 и 03.00 ч.в рамките на секунди се продаде газ на половин цена”, каза Делян Добрев.

„Няма продажба, а покупка и не от „Булгаргаз”, а от „Булгартрансгаз”. Купувайки на ниска цена от българско държавно предприятие, мисля, че е ясно къде остава ефектът”, поясни Николов.

Същевременно договорът  на страната ни с „Газпром” изтича тази година.

Предложението на „Булгаргаз” за увеличаване цената на синьото гориво от март е  с 3,5%. Окончателно в понеделник на закрито заседание новата цена ще влезе в сила със задна дата.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.