Вижте разказа на Благой Цицелков и оператора Николай Кънчев

8 дни. 192 часа. 60 хиляди бежанци. Палаткови лагери, живот, побран в няколко торби и сълзи. За бащите, съпрузите и синовете, с които майките и децата на Украйна се разделят. 

 „Мъжът ми остана. Той се биеше и през 2014 г. за Донецк и Луганск. 8 години ние живеем във война, 8 години по-късно мъжът ми отново е на война”, споделя Лена Никутина, жител на Днепропетровск.

Едни майки намират сила да кажат на децата си какво се случва. „Казах им, че започва война. Нямаше какво друго да им кажа. Ракета падна само на десет километра от нас. Чуха се експлозии, бомби, викове на хора”, разказва Люда Полянавска, жител на Киев.

Други майки така и не стигат до тези думи. „Казах му, че сме на ваканция. Той няма идея какво се случва. Това е просто едно пътуване за него”, твърди Марина, жител на Крим.

Пътуване, в което за четири годишния Данаил има само добри герои. И един нов безмълвен приятел, който ще е до него. Защото другите играчки са вече далеч - там, където е баща му. Заедно с този на един друг Данаил, който обаче е вече на 16 и знае какво се случва.

„Ужасно е. Не мога да кажа нищо. Ужасно е, когато навън има война и бомби. Вчера в моя град имаше девет сирени”, заяви Данаил.

Бяга от войната заедно със своята майка и по-малка си сестра. Баща му е на фронта. А сега той е мъжът в семейството. „ Ние дори не знаем къде отиваме. Още не сме го решили, просто бягаме далеч от Украйна, защото не можем да живеем там”.

Екипът на NOVA свърза Данаил с български доброволци, които ще откарат него и семейството му до Букурещ. От там, други непознати поемат нещата. Тук е така. Десетки добри хора, от различни държави и етноси, работят рамо до рамо, за да помогнат на децата и майките на Украйна.

„За днес сме приготвили картофи с месо. В Румъния ние му казваме гулаш”, казва Симона, доброволец.

Някой като Симона - готвят. Други са добри в логистиката. Трети в превода. Като Анастасия. Украинка с български дядо, която е учител по английски.  Аз съм от Украйна, от Донецк, но на 24 г. трябваше да напусна дома си, заради войната и руснаците, които дойдоха "да ни защитават". Тогава дойдох в западната част на Украйна, за да се спася от войната. И преди няколко дни трябваше отново да напусна дома си, благодарение на нашите "братя", твърди Анастасия Драгунов, доброволец .

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.