Над 201 хиляди души са преминали граничната бразда при Сирет

Близо 32 000 украински граждани са преминали в Румъния през последното денонощие. Това е с 12% повече отколкото в събота. Общо около 230 000 души са избягали до момента от войната в Украйна през Румъния. Около 70 000 от тези хора все още са на румънска територия, а останалите  вече са на път към вътрешността на Европа. Около 1900 са подали молби за убежище.

Само през пункта в Сирет за ден са влезли 6302 украински граждани. За Таша минаването на границата е облекчение. И бягство планирано още от първия ден на война.

 „Аз в първия момент се преместих от Киев в един по-малък град. Прекарах там 8 дни. Не исках децата ми да видят какво е война. Вчера беше мое решение да тръгнем,  защото вече е невъзможно да седим там. Пътят беше труден. Трудно е да си хванеш влак,  има толкова много хора, но сега сме тук и ще продължим да живеем”, споделя тя.

Дали някога ще се върне  у дома – Таша не знае.  Но е сигурна, че сега най-важното е животът й. Нейният и на двете й момчета. И за да са далеч от войната днес тримата потеглят към Словакия. При приятели. 

Повечето украинци постъпват точно като Таша. Първата нощ прекарват на палатка. А след това търсят изход.

На място пристигна и румънският президент Клаус Йоханис, който определи случващото се като хуманитарна криза. Той обеща, че никой украинец няма да бъде върнал.

 

 

Повече гледайте във видеата.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.