Акустична травма се появява от силен шум от изстрели и взривове

През тази седмица започна информационната кампания на Световната здравна организация, посветена на слуха. Акцент в нея е безопасното слушане, като средство за поддържане на добър слух през целия живот. Кой шум е вреден за слуха ни? Кои са най-честите причини за загуба или намаление на слуха при възрастните и при децата? Гост в "Пулс" е доц. д-р Тодор Попов, УНГ хирург в ИСУЛ.

По думите му акустична травма се появява от силен шум от изстрели и взривове. "Сетивните клетки на вътрешното ухо биват разрушени. Това е много тежка травма, рядко има значимо подобрение", обясни той. И допълва, че опасните нива на шум са над 80-90 децибела.

След 40 години тишина: Майка чу гласовете на децата си за първи път (ВИДЕО)

"При по-ниски децибели също може да има нарушения на слуха. За сезона са характерни острите инфекции на ухото, а помощ трябва да се потърси бързо. Силното възпаление предполага големи проблеми, но ако се диагностицира навреме, с консервативна домашна терапия, нещата могат да бъдат овладени", посочи доц. Попов. Според него внезапното намаление на слуха е често явление.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.