Зеленски като супергерой и Путин като Сатана

Стотици карикатури, повечето от които в подкрепа на Украйна, заляха онлайн изданията и социалните мрежи.

От образи на модерния супергерой Зеленски до новия Сатана - Путин.

Войната през призмата на карикатурите - рядко в тях може да се намери хумор. Вместо това те започват да играят и други роли. Една от тях е приемане на случващото се.

“Това е защитен механизъм. Представяме си го най-лошото, но се опитваме да го осмеем с надеждата то да не се случи.” Идеята е да се докара войната до абсурдност с такива гротескни критики, да покажат, че от това нищо не произлиза”, разяснява политологът Любомир Стефанов.

“Периодично в историята на човечеството се случват такива катаклизми, които не могат да оставят равнодушен никой мислещ и чувстващ човек. В това число слагам и карикатуристите. Разбира се, и те, с каквото могат, дават своя глас, своята по-скоро морална присъда над това, което става в момента”, казва и карикатуристът Ивайло Нинов. 

За някои това е начин техният глас да бъде чут, без думи, само с изображения.

“Много е трудно! Какво да рисуваме ние? Ние рисуваме просто защото чувстваме морално задължение. Това е кауза. Ние така се изразяваме”, добавя Нинов. 

Карикатурите могат да се превърнат и в част от историята.

“Произведенията, които се създават по време на война, да говорим конкретно за карикатурите - остават завинаги. Те са един летопис на времето”, смята артистът.

Политолози предупреждават, че карикатурите играят роля и в информационната война.

“Като всяка една добра реклама, тя цели усмихвайки се, да възприемеш нейния стереотип, нейния поглед към реалността, съзнателно разбирайки, че тя е изкривена и поднесена по този начин, но същевременно разбирайки, че в нея се крие голяма доза горчивина. Пропагандата работи на много нива и това е най-лесното от тях”, заявява още Любомир Стефанов.

Примери могат да се намерят и от двете страни на конфликта.

“Има оригинални неща, повечето обаче, за съжаление, са пропагандни. Проруските разказват по линията на сантимента. От друга страна, виждате пропаганда, която е в подкрепа. Тя използва символи, които са универсални, общочовешки”, смята политологът.

И докато Путин бива демонизиран и оприличаван на Хитлер, украинският президент не е.

“Зеленски като супергерой навяват точно това - Лигата на справедливостта, цивилизационният сблъсък, ние сме от страната на добрите. От другата страна, сатанизирането, демонизирането на Путин води в другата посока”, обяснява Стефанов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.