Това се случва за първи път от седмица

За първи път от седмица - спад в броя на украинците, влезли в Румъния през последното денонощие. Въпреки това обаче опашката от чакащи да влязат на румънски земя все още е километрична.

Близо 30 000 украински граждани са пристигнали в Румъния за последното денонощие. Това е с 12,7% по-малко, спрямо пристигналите през предходния ден. Очаква се до края на деня броят на украинците, бягащи от войната, да надхвърли 300 000 души.

Сирет е най-близкото градче до границата с Украйна. Намира се на не повече от 3 километра от чуждата земя. Там животът върви по старому. Децата са на училище, възрастните на работа, а вторник е ден за пазар. Войната не е водеща тема за хората, но знаят, че е опасно. Повечето казват, че не се притесняват, въпреки че са на граница разстояние от нея. 

Тези, които днес избягаха от войната, бяха посрещнати с цвете. Още от първата крачка на чужда земя. По повод Международния ден на жената доброволци поднесоха жълто лале на всяко малко момиче или вече пораснала жена. „За нас днешният празник не е много щастлив”, казва Александра.

„Руснаците унищожиха всичко. Сгради, етажи, летища, телевизии - те убиват хора. Страшно е . Възрастни хора, хора, които нямат възможност да избягат, болни хора”, добави жена.

Докато повечето бягат от войната, има и такива, които се връщат в сърцето ѝ, за да спасят близките си. „По пътя даже взех украинско момиче от България, което отива да прибере майка си от Киев, посочи Красимир.  

Красимир е поредният българин, пътувал цяла нощ, за да помогне на семейство  с превоз до България. „Мога да взема 4 човека с достатъчно количество багаж”, обяснява той.

Част от хората тръгнаха към Букурещ. С надежда, че някога отново ще прекосят границата - обратно към дома. 

В Сучава Фондация "Изкуството да живееш" са направили бежански център в мотел, където 60 души получават топла храна. 7 доброволци са от България, всяка сутрин ходят до границата, взимат нуждаещи се, търсят им превоз.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.