Снеговалежите постепенно спират

През почивните дни ледените въздушни маси от североизток ще останат над Балканския полуостров и ще задържат температурите ниски. В ранните часове и на двата дни се очакват най-ниските стойности на термометрите през месец март. 

В събота в часовете до обяд ще продължи да превалява сняг – краткотрайно, на моменти интензивно и с по-голяма вероятност южно от Стара планина. По-късно следобед валежите ще се ограничат до Рило-Родопския масив и ще спират. В хода на деня ще започне и облачността над Централна и Западна България ще се разкъса видимо.

Ще е тихо в Северозапада, но в източните райони вятърът ще остане със силни студени пориви. Температурите рано сутринта ще паднат до минус 8 – минус 10 градуса в отделни котловини на Западна България. През деня термометрите ще се колебаят между минус 1 и плюс 4-5 градуса.

В планините ще е мразовито със силни пориви на вятъра и температури в топлата част на денонощието между минус 11 и минус 16 градуса. Валежите ще са по-значителни до обяд в Стара планина и масивите на Югозапад, а по-късно – предимно в Рило-Родопската област.

Ще посрещнем последния ден на седмицата с минимална облачност над почти цялата страна. Температурите сутринта отново ще са в ледения диапазон между минус 5 и минус 10 градуса, като в някои котловини на Западна България има вероятност термометрите да отбележат и по-ниски стойности – до минус 12- минус 13 градуса.

В неделя валежи не се очакват. Облачността ще е променлива с чести разкъсвания до слънчево време. Вятърът ще утихне и ще е с по-осезаеми пориви на изток. Следобедът ще е с осезаемо по-високи температури спрямо сутрешните – между 2 и 7 градуса.

В планините в последния ден на седмицата са възможни незначителни валежи от сняг в масивите на Югозапад. Облачността сутринта ще е минимална, но през деня ще е променлива с чести разкъсвания. Температурите ще са особено ниски сутринта с потенциал до минус 20 градуса по най-високите части. В часовете следобед – стойностите ще са по-високи спрямо съботните стойности.

В първата половина на следващата седмица студът ще отстъпи. Дневните температури постепенно ще се повишават и около средата на седмицата ще са около и над 10 градуса, на места до 14-15. Веднага след това обаче студен атмосферен фронт отново ще понижи температурите.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.