Той поиска да разговаря с представители на медията

Лидерът на партия “Атака” Волен Сидеров нахлу в сградата на NOVA. Той поиска да разговаря с представители на медията.

Твърди, че телевизията има тенденциозно отношение към партията, която той представлява. 

Малко преди 12 часа на обяд Волен Сидеров, Деница Гаджева и Кристиян Димитров преминаха без разрешение през охраната в сградата. Влязоха в конфликт със служител на телевизията

„Искам да попитам Косара Михалкова защо каза, че няма време за нас. Кристиян Димитров от сутрешния блок искаше да й зададе въпроси и тя затвори телефона и каза „Нямам време за вас” заяви Сидеров.

На въпрос защо нахлува в сградата, лидерът на „Атака” отговори така:

„Не сме нахлули. Това е обществена сграда, нали, това не е ядрена централа”, заяви той.

Последва покана от служители на NOVA Сидеров и приближените му да напуснат сградата, тъй като е частна, а не обществена. След заканата за дела, последваха обвинения.

„Май вие сте взимала наркотици. Защо така ви трепери ръката?”, така Деница Гаджева се обърна към репортер на медията.

На място дойдоха полицейски екипи. Бившият депутат отказа да представи лична карта на униформените. Минути по-късно сам тръгна към изхода на сградата.

„Измамници, измамници, лъжци. Вие сте измамници и лъжци”, добави Сидеров.

През цялото време всичко случващо се излъчваше на живо в ефира на партийната телевизия. А пред NOVA чакаше екип на “Алфa”.

Преди Сидеров и приближените му да си тръгнат, служител на NOVA беше изритан от бившия депутат. А в ефира на „Алфа” бяха отправени обвинения,  че водещите на NOVA взимат по 1000 евро, за да представят единствено украинската позиция във войната  .

Съветът за електронни медии излезе с позиция относно нахлуването на Волен Сидеров в сградата на NOVA. СЕМ осъжда всяка политическа интервенция в независимите медии и апелира политиците да се придържат към демократичните ценности и да не търсят евтина сензация.

„Конституцията на Република България и Законът за радиото и телевизията забраняват намеса от страна на политическите и икономическите субекти в дейността на медиите”, уточняват от СЕМ.

Съветът напомня на представителите на АЛФА TВ, че запазването авторитета на професията и взаимното уважение между медиите са основополагащи етични правила.

Съюзът на българските журналисти също излезе с позиция.

УС на СБЖ за пореден път изразява възмущение от подобни действия на лидера на ПП "Атака", които са груба намеса в редакционната политика на медиите. Такова поведение не допринася за повече плурализъм в медиите и  е в разрез с Кодекса на журналистическата етика, посочват от там.

 

 

 

 

NOVA излезе с позиция за случилото се. "NOVA счита за недопустимо поведението на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който нахлу днес в сградата на медиата, придружен от своята съпруга Деница Гаджева и екип на партийната телевизия „Алфа“. NOVA осъжда категорично агресивните действия на Волен Сидеров към журналисти и служители на медиата. По повод на твърденията му, че NOVA има тенденциозно отношение към партията, която представлява, медията заявява, че политици не могат да се намесват в редакционната й независимост", гласи позицията на медиата.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.