Прочутият монумент дълго време държи титлата за най-високата сътворена от човешка ръка конструкция в света

Айфеловата кула "порасна" с шест метра, след като нова цифрова радио антена беше прикрепена към върха на прочутия монумент в Париж, предаде Ройтерс. Кулата, построена от Густав Айфел в края на 19 век, вече е с височина 330 метра, след като антената DAB+ беше издигната на върха й с хеликоптер. Кадри показаха работната операция, продължила по-малко от 10 минути.

По време на строежа си Айфеловата кула надминава Вашингтонския монумент, за да се превърне в най-високата сътворена от човешка ръка конструкция в света - титла, която запазва в продължение на четири десетилетия, докато през 1929 г. не е издигната сградата "Крайслер" в Ню Йорк.

Айфеловата кула отново отваря за посетители

Решетъчната кула от ковано желязо е сред най-посещаваните туристически обекти в света. Тя обаче е била използвана и за излъчване на предавания повече от 100 години, като височината на върха ѝ се е променяла многократно с подмяната на остарели антени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА