Семействата и децата на Елена и Альона са приютени в Стара Загора

85 000 бежанци са влезли у нас от началото на войната, 40 000 от тях са останали в страната ни. Все повече се насочват и към централната част на България. Посреща ги вълна от съпричастност. 

Потресаващи са историите за бягството на жени и деца от Украйна. За тях разказват със сълзи на очи. Така е и с Альона от Харков, и Елена от Мариупол. Те споделят, че са имали прекрасен живот но до 24 февруари, когато ги е сполетяло най-лошото - войната.

Някои от тях нямат и връзка с близките и роднините си, които са останали в страната.

Семействата и децата на Елена и Альона са приютени в Стара Загора.

Срокът на "мярката 40 лв." е предвиден за 3 месеца

Стотици са бежанците от Украйна, които ежедневно пристигат и във Варна. 

“Пристигнахме в 2 през нощта и не знаехме към кого да се обърнем . Дадоха ни дрехи и памперси и лекарства”, разказва бежанка и благодари на доброволците.

Все повече са бежанците, които търсят убежище и във вътрешността на страната. Над 200 души са приети през последната седмица в старозагорско.

“И това всичкото е на доброволни начала по квартири и апартаменти, които хората  дават безплатно, купуват им храна, купуват им абсолютно всичко необходимо. Ние им приготвяме документи, отваряме им банкови сметки и по всякакъв начин се мъчим те да се почувстват малко по – добре”, обяснява Янко Янков, доброволец.

Генчовска: ЕС и НАТО са обединени, както никога преди

Евгени е инвалид, успява да избяга с жена си и дъщеря си. Още не могат да повярват как са посрещнати в България

“Не мога още да възприема, че може да ме посрещнат толкова топло, да ни помогнат така. Това не съм очаквал. Изглежда нереално.”, споделя мъжът.

Частни медицински центрове също предлагат помощ

“Така е коректно, така е човешко да се постъпи според мен и всеки, който изпадне в такава ситуация трябва да му се помогне”, казва д-р Мариян Деспотоски.

Защо се стигна до хаос и опашки от украинци на Морската гара в Бургас

Яна бяга от Харков с двете си деца. Приютява я приятелско семейство от Казанлък.

Наложи се да заминем. Със себе си дадоха да вземем във влака една чанта. Тоест ние целия си живот оставихме там. Но аз считам, че на нас ни провървя с нашите приятели, а много други хора  отиват в неизвестност в други страни” казва жената. 

 Доброволците скоро ще изпитат огромно затруднение с подкрепата към бежанците, смята Дияна Димова от старозагорската фондация “Мисия Криле”.

“Може би стотици хиляди хора, които ще имат нужда от подкрепа от места за настаняване и трябва по най-бързият начин социални услуги, центрове да се преорганизираме”, обяснява Димова. 

Според Диана организацията, осъществявана от държавната агенция по бежанците, е “трагична”.

Великобритания ще разположи система за противоракетна отбрана в Полша

“В момента смятаме, че това ръководство е отвъд всякакъв капацитет и компетентност да се справи с кризата, самите те абдикират и като неправителствена организация в момента обсъждаме и ще искаме официално оставката от министър-председателя Кирил Петков на цялото ръководство на агенцията”, заяви Димова.

А на този етап центрове за бежанци очакват засилване на координация между институциите за приемането на бежанци.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.