Срещу Хънтър Байдън през 2020 година започна разследване за данъчните му дела и международни бизнес сделки

Хънтър Байдън, вторият син на президента на САЩ Джо Байдън, изтегли заем, за да погаси стари данъци, възлизащи на повече от 1 млн. долара, след като в края на 2020 год. започна федерално разследване на данъчните му дела. Негови близки сътрудници потвърдиха плащането пред в. "Ню Йорк Таймс". Точният размер на заема му или датата на плащането не бяха оповестени публично.

Хънтър Байдън плаща старите си данъци в момент, когато съдът в Делауеър продължава да разследва международните му бизнес сделки. Федералната проверка обхваща не само данъчните задължения на Байдън, а разследва също клиенти и бизнес сделки, в които е участвал, докато е работил като регистриран лобист за по време на вицепрезидентството на баща му Джо Байдън.

Прокурорите търсят нарушения на данъчните закони, както и на правилата за лобиране в чужбина и пране на пари. Досега Хънтър Байдън не е обвинен в престъпление. Въпреки че плащането не дисквалифицира наказателните обвинения срещу Байдън, според експерти то може да затрудни прокурорите да спечелят осъдителна присъда за обвиненията, свързани с данъците, тъй като съдебните заседатели са по-благосклонни към обвиняеми, които са платили задълженията си.

Адвокатът на Хънтър Байдън, Министерството на правосъдието на САЩ и прокуратурата в щата Делауеър отказаха коментар пред в. "Ню Йорк Таймс", като не са отговорили и на запитване на Дейли Мейл. Подробностите се пазят в тайна и не е известно дали Байдън е единственият обект на разследването или е сред група хора или фирми, които са обект на проверка.

Прокурорите търсят възможни нарушения на Закона за регистрация на чуждестранните агенти от страна на Blue Star Strategies, консултантска фирма от Вашингтон, която е работила с украинската енергийна компания Burisma Holdings в сделка, за която се твърди, че Хънтър Байдън е помогнал да бъде сключена. Длъжностните лица се опитват да установят дали той е трябвало да се регистрира по Закона за регистрация на чуждестранните агенти от името на Burisma от Украйна.

В последно време Хънтър Байдън, бивш адвокат, завършил Йейлския университет, се изявява като художник. Той признава също, че се е борил с пристрастяване към наркотиците и проблеми с психичното здраве, докато е участвал в международни бизнес сделки, както и със скандал за бащинство на дете, родено от стриптийзьорка, която по-късно е получила обезщетение от 2,5 млн. долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС