Това каза министърът на вътрешните работи на страната

Ще са необходими много години, за да бъдат обезвредени невзривените боеприпаси след руската инвазия. Това каза министърът на вътрешните работи на Украйна, цитиран от NBC. Денис Монастирски каза, че страната ще се нуждае от западна помощ, за да се справи с огромната задача, след като войната приключи.

Белгия ще удължи използването на ядрена енергия

„Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са избухнали, те остават под развалините и представляват реална заплаха“, каза Монастирски и подчерта, че ще отнеме години, за да бъдат обезвредени.

В допълнение към невзривените руски боеприпаси, украинските войски също са поставили противопехотни мини по мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да ги използват.

Войната в Украйна продължава и навлиза вече в четвъртата си седмица

„Няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и Съединените щати да подготвят групи от експерти, които да разминират районите и съоръженията, които бяха подложени на обстрел“, каза Монастирски.

Той отбеляза, че друго голямо предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от руските обстрели - има мащабен недостиг на персонал и оборудване за справяне с пожарите.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС