Защо бизнесменът не може да дава показания от Дубай?

Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин. Това обясниха за NOVA от Спецпрокуратурата.

Постановлението за привличане като обвиняем се връчва на конкретното лице лично и срещу подпис, казват от спецпрокуратурата.

„Това е първият момент, когато лицето научава за какво точно е обвинено”, обясни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Дори и да се изпълни процедурата по привличането на Божков като обвиняем, за да даде показания чрез видеоконферентна връзка, е нужно местната съдебна система да позволява това, след като Обединените арабски емирства се съгласят да изпълнят наша съдебна поръчка.

„Основното правило е, че показанията се дават устно и непосредствено пред органа, който ги снема. Ако действително е осъществена комуникация чрез някоя от социалните мрежи или по Skype, аз не твърдя, че това не е сторено, най-вероятно се касае за снемане на сведения в хода на предварителна проверка”, обясни Валентина Маджарова,  ръководител на спецпрокуратурата.

Васил Божков не може да бъде и обвиняем, и свидетел в едно и също дело, казват още от обвинението. 

„Ние търсим г-н Божков, той да се яви лично пред нас и ние да му предявим постановлението, с което сме го обвинили. То чрез делегация не може, или чрез молба за правна помощ, не може да бъде предявено на обвиняемото лице”, обясни Христо Кръстев.

Ако прокуратурата беше извършила разпита, за който настояват от МВР, това би нарушило правата на Васил Божков, казват от обвинението.

„Според мен се дължи на некомпетентност на говорещите, но в крайна сметка всеки може да изговори всичко”, заяви Маджарова.

Ако Васил Божков е давал някакви показания пред европрокуратурата за злоупотреби с ДДС, то българската спецпрокуратура не знае от каква престъпна дейност става въпрос.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.