Оранжерийни производители прогнозират 6-7 лева цена на домата

Земеделски производители излизат на пореден протест - този път в Сандански. Според тях политиката на държавата обрича бранша на фалит. Те настояват помощите по COVID мерките да се разпределят равномерно между различните сектори. Протестиращите блокираха за 20 минути една от основните улици в града

Десислава и Иван Кабурови отглеждат 10 декара оранжерии с домати в пазарджишкото село Мало Конаре. Освен че семейството се издържа с това, дава и препитание на още 20 работници. Изчислява, че от началото на годината цените на природния газ, препаратите и торовете са скочили три пъти. „Не сме получили никаква компенсация от държавата. Само обещания, обещания и докога. Не можем повече да издържаме така”, предупреди Кабуров.  

Плащанията по схемата за обвързано подпомагане не само е закъсняла, но е и с 30% по-ниска от миналата година, оплакват се производителите. Така реалната себестойност на доматите, които ще произведат, още от сега прави стоката им непродаваема. „Между 6 и 7 лева ще е килограмът”, прогнозира Кабуров. „Ние настояваме за намаляване на ставката на ДДС за зеленчукопроизводителите да падне на 9%”, призова Десислава Кабурова.

 


Веселин Велев отглежда 50 декара с краставици. Твърди, че нерегламентираният внос убива производството му и едва покрива разходите си. Трудно плаща и заплатите на 50-те работници, които е наел. „Тези 50 души остават на улицата реално. Аз какво да кажа на НОИ? Имам да ви плащам осигуровки, но вие чакайте този месец. Сега ще ви дам само 3, защото толкова и на мен дават. Дали това става?”, попита той.

Ако не получат допълнителна помощ от държавата, много от фермерите твърдят, че ще фалират.

Животновъдите от района на Сандански се събраха в залата на Общинския съвет, за да обсъдят проблемите пред сектора. След това излязоха на централната улица в града, където блокираха движението. Хората са притеснени от новите планове за Националните паркове „Пирин” и „Рила”, които забраняват пашуването. Те настояват за спешна помощ към сектора. В противен случай са готови на нови по-масови протести. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.