Русия завзе централата в началото на войната

Руските военни сили са унищожили нова лаборатория в АЕЦ „Чернобил”, която работи за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци. Това съобщи украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, предава Асошиейтед прес.

Украйна: Пожари край АЕЦ "Чернобил" разнасят радиация

Руските военни завзеха изведената от експлоатация централа в началото на войната. Забранената за достъп е замърсената зона около централата, където през 1986 г. се случи най-тежката ядрена авария в света.

Държавната агенция заяви, че лабораторията, чието изграждане с подкрепата на Европейската комисия струва 6 млн. евро, е открита през 2015 г. Тя съдържа „високоактивни проби и проби от радионуклиди, които сега са в ръцете на врага, който, надяваме се, ще навреди на себе си, а не на цивилизования свят”, се казва в изявлението на агенцията.

Москва и Киев се договориха за съвместна охрана на АЕЦ Чернобил

Радионуклидите са нестабилни атоми на химични елементи, които отделят радиация.

В понеделник Украинската агенция за ядрено регулиране съобщи още, че радиационните монитори около централата са спрели да работят.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БТА