Коментар на международния ни редактор Любомир Бояджиев

Боевете и руските удари в Украйна не стихват вече 28 дни. Най-тежко е положението в обсадения град Мариупол, подложен на непрестанен обстрел. На този фон, макар и трудно, преговорите между Москва и Киев продължават, а темата за ядреното оръжие отново предизвика остри реакции.

 В 07.00 ч. тази сутрин изтече въведената 35-часовата забрана за излизане в Киев. Междувременно отново бяха нанесени удари по два жилищни квартала на столицата. Ожесточени боеве продължават да се водят в централната част на пристанищния град Мариупол, който вече седмици е подложен на интензивни бомбардировки. Във вторник в града са били пуснати две свръхмощни бомби, твърдят от кметството, без да дадат подробности за жертви и щети.

„Към днешна дата в Мариупол има около 100 000 души в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложени на постоянни обстрели и непрекъснати бомбардировки”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

За пореден път заплахата от прибягване до ядрено оръжие предизвика остри реакции и коментари. В интервю за Си Ен Ен говорителят на Кремъл заяви, че сигурността на Русия определя дали ще бъдат използвани ядрени оръжия.

„Имаме стратегия за националната сигурност, тя е обществена. Може да прочетете причините за използване на ядрени оръжия. Така че, ако има екзистенциална заплаха за нашата страна, тогава ядреният арсенал може да бъде използван в съответствие с тази стратегия. Няма други причини, които се споменават в текста”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

От Вашингтон осъдиха остро думите на Песков като безразсъдни, а от Пентагона подчертаха, че това не е начинът, по който отговорна ядрена сила трябва да действа. На този фон макар и трудно, преговорите между Москва и Киев продължават.

„Продължаваме да работим на различни нива, за да насърчим Русия да се придвижи към мир и да сложи край на тази брутална война. Украински представители участват в преговори, които се провеждат всеки ден. Много е трудно, но стъпка по стъпка вървим напред”, каза още Зеленски.

А от украинската държавна агенция, отговаряща за забранената за достъп зона на Чернобил, съобщиха, че руските военни са унищожили нова лаборатория в печално известната атомна централа. Тя е работила за подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци и съдържа високо радиоактивни проби.

Украйна: Руснаците са унищожили лаборатория в АЕЦ „Чернобил”

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook