По думите на украинка местните са осигурили всичко, за да се чувстват добре

Само 5% от украинските бежанци в Молдова са настанени в центрове и временни убежища. Останалите- повече от 95 000 души са в частни домове и хотели.

Специалните ни пратеници там Глория Николова и Николай Кънчев посетиха Твърдица, където местните са приютили бежанците в домовете си. Градът се намира само на 3 километра от границата с Украйна. Там живеят около 5000 души, 90% от които - етнически българи. Към момента в къщите тук са настанени 160 украинци, но бройката им се променя постоянно.

Някои от тях са дошли при свои близки, други са настанени в имоти на молдовци, които са им ги дали напълно безвъзмездно.

Обзети от страх, на 4 март Ана, Илия и двете им внучета са принудени да избягат от Одеса. Днес живеят в изоставена от години семейна къща, но са благодарни и на това.

Собствениците на дома решават да я дадат на напълно непознати бежанци от Украйна. Така сега в нея живеят 3 майки с децата им.

160 украинци намират спасение от войната в града. Почти всички идват от Одеса.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.