Атанас Кръстин се прибра у нас, след като беше повикан за консултации от българските власти

Правителственият самолет с посланика ни в Русия Атанас Кръстин и още 64 души на борда кацна на летище София.

Кръстин се прибира у нас, повикан за консултации от българските власти. Припомняме, че се появи сериозно напрежение между българската и руската страна след изказвания на посланик Елеонора Митрофантова. Предстои да стане ясно дали ще се оправдаят очакванията на премиера Кирил Петков, който заяви, че очаква реципрочни действия от страна на Русия.

„Има хуманитарен полет от Русия. 64 наши сънародници се връщат. Това беше единственият начин да ги върнем заради ограниченията в полетите и много се радвам, че Външното министерството успя да реагира. Искам да потвърдя, че нашият посланик в Русия  се връща за консултации. Очакваме същото да направят и от страна на Руската федерация”, заяви по-рано днес Петков.

Петков: Посланикът ни в Москва си идва за консултации, надявам се и руският да направи същото

След този дипломатически знак, премиерът очаква и Руската федерация да има аналогични действия. Дали посланик Митрофанова също ще отпътува към Москва за консултации, на този етап не е ясно. А с хуманитарния полет на правителствения самолет се прибраха още 64 души. Всеки с различна съдба.

„Много сме благодарни на посланика, че държавата ни храни безплатно и ни държа в хотел. Аз имах планова операция”, каза една от пристигналите с полета жени.

На борда имаше и студент, който учи международно право. „Има руснаци, с които е много трудно да говориш и да обясняваш защо всичко това не е нормално. Има такива, които поддържат тази война за съжаление. Най-важното е, че има мои приятели, не са съгласни и протестират”, коментира той.

В София със семействата си се прибраха и много деца. „Много е тежко. Но живот и здраве вече сме тук. За мен беше притеснително, защото съм против всичко това”, каза една от майките.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.