Русия обяви, че значително ще намали операциите на своята армия край Киев и Чернигов

Засега руснаците не изтеглят войските си от областите Киев и Чернигов. Това показва сателитното наблюдение на техните действия, обявиха Съединените щати. Според Пентагона под 20% от тактическите групи в Северна Украйна са променили позициите си.

Зеленски: Преговорите с Русия продължават, но засега са думи без конкретика

„Някои от руските войници се предислоцират в Беларус. Не мога да ви дам точен брой, но около 20% от тактическите групи около Киев. Но нито една от тях не е изпратена към обичайната си база у дома. Това би бил истински знак за деескалация. Нашата оценка е, че ще окомплектоват тези отряди, ще ги снабдят и отново ще ги пратят в Украйна”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

По-рано Русия обяви, че значително ще намали операциите на своята армия край Киев и Чернигов. Както украинците, така и западните военни експерти посрещнаха тази декларация скептично. Според американците втората част от декларациите на Русия отговаря на истината в по-голяма степен.

 

 

Пентагонът вижда активизация на руската армия в Донбас. Москва обяви, че това вече ще е новият им приоритет. Американците твърдят, че поне 1 000 души от наемниците от групата „Вагнер” вече са в Източна Украйна.

Британското разузнаване, което се занимава с подслушването и  компютърния шпионаж, обясни, че по негови данни руските войски са саботирали сами собствената си техника, за да не могат да се бият. Доста често отказвали да спазват и заповеди.

Има данни, че хаосът бил толкова голям, че руснаците свалили свой самолет. Това може да се окаже поредният сигнал, че провалът на тази операция в северната част на страната е вероятно заради нежеланието на руските войници да се бият.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.