След поредица от мирни шествия и протести новината за евентуално примирие развълнува украинската общност във Варна

Една от водещите теми безспорно са преговорите между Русия и Украйна и дали е възможно да се постигне примирие. Знаете, че на последната среща в Турция украинската страна предложи неутралитет в замяна на граници за сигурност в стил НАТО. Дали това е знак, че скоро войната ще приключи предстои да разберем. 

След поредица от мирни шествия и протести новината за евентуално примирие развълнува украинската общност във Варна. Голяма част от тях се надяват войната да приключи скоро, за да могат да се приберат обратно в страната си.

"Имам голяма надежда. Ние вярваме в нашия президент и ние вярваме, че той ще намери някакъв начин да се споразумее с Русия и да намерят поне нещо такова да престане бомби градове и да престават да убиват хора", заяви Татяна от Николаев.  

"Надяваме се всеки ден да има мир и спокойствие и по скоро върнем се в Киев при нашите семейства защото много трудно... Там наши роднини. Там са нашите домове, работата ни и целия ни живот", сподели през сълзи Альона от Киев.

"Наистина се надявам да се постигне примирие, защото моите родители са в Украйна. Сега съм тук с децата си и въпреки, че в България срещам голямо разбиране, просто искам да се върна към нормалния си живот в Украйна", казва Юлия от Одеса.

Много украинци обаче са по-скоро скептични към преговорите.  

"Не вярвам в тези преговори, защото, когато искат да се постигне някакъв компромис, поне трябва да спрат някакви военни действия, за да могат хората да излязат от тези най-горещи точки, но Русия не дава и за мен това е показателно. Когато искаш да постигнеш консенсус, някакъв компромис, трябва нещо да направиш", посочи Евгения Волкова - председател на "Сдружение на украинците в България"

А съмненията на украинските граждани са породени от недоверието им към Русия.

Пентагонът вижда нова стратегия, а не изтегляне на руските войски

"Украйна никога не е желала да води война с Русия. Моят син е на фронта в момента и брани Харков. Аз имам доверие на нашия президент и силно се надявам да се постигне примирие и всичко това да приключи скоро, но не вярвам на това, което говорят от страна на Русия", отбеляза Олег от Харков.

Но дори войната да приключи голяма част от украинците няма как да се върнат в разрушените градове.

"В разрушени градове не искат да се върнат защото няма място къде там да живеят. Просто всичко е изтрито. Къщи изтрити, просто хора в шок", разказа Алина Орловска - зам. председател на "Сдружение на украинците в България".

Въпреки, че надеждите за мир остават, за голяма част от украинците не би било възможно затопляне на отношенията между двете държави.

"След като знаем колко деца са загинали, колко хора са загинали, колко наши войници са загинали, за нас засега просто ... Да не говоря нали силни думи, но за мен не съществува тази държава засега", допълва Волкова.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.