ДБ започна консултации за оказване на военна помощ в Украйна, БСП са против

Войната в Украйна и последиците от нея отново успяха да скарат депутатите. Този път въпросът беше - трябва ли държавата да плаща достъпа до здравеопазване на бежанците у нас.

„Този законопроект на първо място е дискриминационен. Той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна”, каза Елена Гунчева от „Възраждане”.

„Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна. За всеки един търсещ убежище в България. Дали е сириец, руснак”, каза Илин Димитров от ПП.

Военен експерт: Военна помощ за Украйна не е повод за война

Повод за напрежението стана идея на управляващите държавата да плаща за една година медицинските грижи на бягащите от войната. Опозицията се съгласи за помощта, но попита кой ще плати сметката.

„Повече от месец в България има бежанци, за които държавата я няма. Ние сме против да помогнем, но имаме въпроси - колко това ще струва, от къде ще дойдат парите?”, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

„Тези пари ще дойдат от преструктуриране на евросредства”, поясни  Искрен Митев от ПП.

„Аз и на комисия попитах г-н Тонев - как да гласувам при тази ситуация. Той ми отговори – със сърце. Аз не съм кардиолог, аз съм реаниматор. Аз винаги гласувам с разум”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

„Вие не сте кардиолог, д-р Адемов, но като реаниматор знаете, че помощта е максимално ефективна, когато е наврем”, категоричен бе Антон Тонев от „Продължаваме Промяната”.

ДБ започва консултации за оказване на военна помощ на Украйна

За помощ навреме призоваха и от БСП. И критикуваха колегите си от опозицията, но и от коалицията.

„Тук говорите за военна помощ, а вие хуманитарна не искате да предоставите на тези хора”, контрира Георги Михайлов от БСП.

След споровете депутатите се съгласиха на първо четене – бежанците у нас да имат право на безплатно здравеопазване.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.