В столицата родителите могат да кандидатстват в 194 детски градини

За всяко дете от 3 до 6 години в София да има място в детска градина. Тази амбиция си поставят от столичната община до края на 2023 г.

Системата за кандидатури е отворена от 28 март. По предварителни данни свободните места в столичните градини от тази есен ще са около 13 300 при 16 000 родени само миналата година. Колко деца обаче ще бъдат приети – ще стане ясно на 12 май, когато излиза първото класиране. Миналата година извън системата останаха близо 10 000 деца.

Компенсират семействата на деца, останали без място в детските градини

А за да изпълни плана си за място за всяко дете на възраст от 3 до 6 години, столичният кмет залага на строителството. В момента има 194 градини и ясли, а до края на годината се очаква врати да отворят 14 нови сгради. С едва 1400 допълнителни места.

Обявяват свободните места за детски градини и ясли в София

Ирена Светославова живее в кв.”Овча купел” и има две деца. Дъщеря й успява да се класира в държавна детска градина, за сина й Митко обаче, това се оказва невъзможно.

„Абсолютно никакъв шанс нямаше. Критериите вече са изчерпани и децат се подбират на дискриминационен лотариен принцип”, казва жената. „Дискриминационният лотариен принцип” ги праща в родителски кооператив, Ирена обаче е категорична, че не съжалява. 

„Сумата, която плащаме е около 700лв. С тези пари има по един педагог за на всеки 5 деца. Храната също не може да бъде сравнена с тази, която се подбира с обществена поръчка”, казва Ирена.

Без места миналата есен останаха около 10 000 деца в София. Проблем, който кметът планира да разреши в рамките само на година.

„Нашата цел е до края на 2023 година да осигурим места за децата в детските градини – от 3 до 6 години. Тази седмица беше бюджета на СО, там сме заложили над 42 млн. лева за строителство общо на 22 нови сгради. Очакваме 14 от тях да бъдат готови до края на тази година. Решението е строителство”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.  

Според Ирена Светославова вместо да стават безплатни, детските градини и ясли в София трябва да поскъпнат.

„Ако таксата е малко по-висока, няма да са чак толкова атрактивни, а в същото време ще постигнат по-добро качество”, смята Ирена.

Освен че от 1 април таксите отпаднаха, родителите, за чиито деца няма места, получават 372 вместо 291 лева, както досега.

„От началото на годината 820 семейства са получили обезщетението за липса на места”, обясни кметът Фандъкова.

Първото класиране за тази есен ще е готово на 12 май. А ако този път синът й бъде приет, Ирена все още е пред дилема: дали да го запише в държавна детска градина. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.