Президентът разговаря с албанския си колега

Президентът Румен Радев разговаря с албанския си колега Илир Мета. След срещата българският държавен глава обясни, че България и Албания не са просто съюзници, а партньори и приятели. Принос за това имало българското малцинство в страната. 

„Важна част от нашия диалог днес беше укрепването на сигурността в региона. Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България”, уточни още Радев.

България подкрепя Албания да започне преговори за членство в ЕС

„Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион като съюзници и партньори. Бъдеще, базирано на добросъседството и всеобхватното регионално сътрудничество. На следването на принципите и политиките на Европейския съюз и НАТО”, каза президентът.

Като основна тема на днешния разговор между двамата лидери Радев открои разширяването на ЕС и интеграцията на Западните Балкани. „Искам ясно да заявя позицията, която изразих още преди две години в Тирана. България подкрепя започването на преговори с Албания, без условия”, каза държавният глава. И допълни: „България казва безусловно „да” за начало на преговорите”.

Радостната новина според него е, че имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София, което било добре за обмена на млади хора.

По време на разговора е осъдена „агресията и безумната братоубийствена война между Русия и Украйна”. „Заедно призоваваме за нейното незабавно прекратяване. За международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и за най-строгото наказание”, посочи Радев.

Разгледан е и стратегическият проект Коридор №8. Според българския президент налице е дългогодишно забавяне.

Всички малцинства в Албания са защитени, както и българското. Прави се всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да бъдат добре интегрирани и подкрепяни от всички институции, каза от своя страна Мета, цитиран от БТА. 

Той изрази благодарност за безусловната подкрепа, която държавата ни дава за началото на преговорите за членството на Албания в Европейския съюз. Президентът на Албания определи отношенията между двете страни като „историческа дружба“.  

„София е скъп град за всички албанци. Тя е била дом на много наши възрожденци. От София те инспирираха и подготвиха независимостта на Албания“, посочи той. Като пример за доброто сътрудничество президентът на Албания даде и албанските студенти, които идват да учат в България, допринасяйки за развитието на двустранните отношения. 

Според Мета двете държави трябва допълнително да укрепят партньорството си заради променената среда за сигурност, както и да продължават да работят за стабилността на Западните Балкани. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.