Анализ на европейското бъдеще на Северна Македония и ролята на България в него

"Няма напредък в преговорите със Северна Македония по никой въпрос, нито в икономиката. Кирил Петков разказва приказки, той живее в друг свят", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS Александър Сиди от ВМРО.

Според него има твърде много фалшиви новини има по темата.

"Кирил Петков очевидно е поел ангажимент, надяваме се да му е ясно, че ще бъде свален от народа веднага, ако промени настоящата позиция на България", отбеляза Сиди.

"Винаги има риск да се вдигне ветото, защото има депутати, които са поели ангажимент, те са поели такъв към ЕС и САЩ", добави той.

"Ежедневното говорене по темата води до извода, че нещо се готви. Преди три години се разбрахме по цар Самуил и Гоце Делчев, но македонската страна никога не подписа протоколите, сега те ще ги подпишат и това ще се отчете като успех. Като успех се отчита и въздушната връзка София - Скопие, при положение, че с автомобил разстоянието се преминава по-бързо", каза още Александър Сиди.

За него тези неща в никакъв случай не са повод да се говори за напредък в преговорите или отпадане на ветото от наша страна за влизане на РС Македония в ЕС.

Според историка доц. Спас Ташев също няма напредък в преговорите между РС Македония и България, но може да се вярва на външно министерство, че няма промяна в българската позиция.

"Напредък няма, ще се направи опит да се покаже, че в Скопие се извършват промени. В учебниците изобилства от обиди към България. Ще бъдат премахнати и няколко плочи с антибългарска насоченост, но не всички", отбеляза доц. Ташев.

"Натиск и в момента има, защото в дневния ред на ЕС стои разширяване към Западните Балкани", заяви той.

Историкът е убеден, че доктрината на Скопие е писана в Белград и Москва.

"Ако Белград и Москва не им позволят да направят промени, те няма да бъдат факт", категоричен е той.

За него сагата ще продължи, докато Скопие не се реформира окончателно.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.