За втори месец подкрепата за "Възраждане" бележи ръст

"Над половината от пълнолетните граждани смятат, че това правителство няма да изкара пълен мандат, заради хаотичния тон на действие в коалицията. Действията на властта оставят чувство за хаос у избирателите. Това сочи проучване на "Тренд" от 6-13 април". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS социологът Анастас Стефанов.

По думите му 47% от допитаните мислят, че не са необходими предсрочни избори. "Това може да се обясни с 2021 г. и многото избори - 3 и президентски. Има политическа умора, прерастваща в апатия. Съществува ерозия в доверието с тенденция към изчерпващо се търпение", посочи той. 

„Тренд”: ПП с нов спад, ГЕРБ изпреварва

По отношение на подкрепата за отделните партии ГЕРБ изпреварва "Продължаваме Промяната". "Арестът на Борисов имаше ефект на консолидация. Властта изпадна в отбранителна позиция по отношение на комуникацията. Има структурно преподреждане на електоралните нагласи. Разликата между ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" не е голяма. За втори месец "Възраждане" бележи ръст, има повече подкрепа от "Има такъв народ", позиционирането им носи дивиденти. Свидетели сме на умело политическо поведение", обясни Стефанов. А "Демократична България" има сходни стойности на подкрепа. 

Според него подкрепата за ГЕРБ много зависи от това кога ще има предсрочни избори. "Проектът им може да стане по-смилаем с времето, може да изчезне образът за задължителното им изчегъртване", подчерта той.

Според социолога Петър Чолаков от БАН Северна Македония може да "разтресе" коалицията, това е голямото изпитание. "Аз не бих подценявал Стефан Янев. Ще се разкрие дали той е аватар на Радев или имаме различна картина. За ГЕРБ е по-изгодно да оставят управляващите да продължат да правят скандали", смята той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.