Обектите се намират в близост до руското посолство

Столичният общински съвет реши площи, в близост до руското посолство, да бъдат преименувани в чест на Украйна. 

С 33 гласа "за" и 16 "против" се преименува алея на "Героите на Украйна", а с 34 гласа "за" и 15 "против" - площад "Борис Немцов".

Междувременно общинарите решиха уикраинското знаме да бъде поставено на фасадата на Столичната община. Предложението беше прието с 33 гласа “за”, 14 “против” и 1 “въздържал се”.

В чест на Украйна: Втори опит за именуване на алеи в София

По-рано през деня пред сградата на общината се проведе протест, организиран от БСП - София. Голяма част от недоволните са били и симпатизанти на партия “Възраждане”, предаде репортер на NOVA. 

“Нека областният управител да не излиза от границата на своята компетентност. Това е роля на пряко избраните от гражданите общински съветници”, каза председателят на СОС Георги Георгиев срещу решението на областният управител да отхвърли предложението. 

“Имаме някакъв областен управител, който по случайност има наченки на здрав разум. Аз съм тук, за да го подкрепя”, каза един от протестиращите. 

“Тук съм, за да изразя несъгласието си чуждо знаме да бъде поставено на фасадата на Столична община”, заяви друга протестираща.

След края на протеста започнаха и дебатите. За по-малко от час Столичният общински съвет прегласува решенията си.

"Пак имаше спорове и дебати, в общи линии те се повториха, нямаше нищо ново. Тези дебати бяха предизвикани от абсолютно необоснованото връщане от страна на областния управител , което за мен е изцяло политическо", смята Борислав Бориславов, общински съветник ГЕРБ.

Пред NOVA областният управител Иван Кючуков заяви, че тепърва ще се запознава с мотивите на Общинския съвет, за да прецени дали са законосъобразни. 

"Оттук-нататък изпадаме в ситуацията, в която ние трябва да заведем дело за незаконосъобразни решения на СОС и съответно да минем по съдебен път. Да, не ме е страх да ги върна и да ги изпратя в съда, който да прецени и да реши", каза Иван Кючуков.

Ако решенията се атакуват в съда, процесът по преименуване ще бъде спрян до становище на магистратите. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.