Днес е най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за християните, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста. В храмовете се пеят Великите или Царски часове, а вечер се отслужва утреня за Велика събота.

Във всички църкви в страната се изнася Христовата плащаница. Миряните минават под нея и се молят за здраве. Стотици вярващи изпълниха храмовете още от рано сутринта. Днес символично се съпреживяват и се припомнят Христовите страдания.

Светата плащаница символизира плата, с който е било завито Христовото тяло след свалянето му от кръста. Символичният гроб се украсява с цветя, а вярващите минават под него в знак на смирение.

В храм-паметника „Св. Александър Невски” се образува опашка от желаещи да преминат под плащаницата. Хората се молят най-вече за здраве и за вяра в доброто. „Денят е колкото тъжен, толкова и изпълнен с надежда”, каза отец Антоний от храм „Св. Александър Невски”.

Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия. В събота късно вечерта тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на Кръста.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.