„Ангажираме се да спрем зверствата, които оставят незаличими белези по света“,каза американският президент

Президентът на САЩ Джо Байдън почете паметта на арменците, убити в Османската империя през 1915 година.

„Днес, 107 години по-късно, американският народ продължава да почита всички арменци, загинали в геноцида“, каза американският лидер в писмено изявление, публикувано от пресцентъра на Белия дом и цитирано от медиите в света

„Докато си спомняме Арменския геноцид, ние потвърждаваме нашето обещание да останем бдителни срещу разрушителното въздействие на омразата във всичките й проявления. Отново се ангажираме да спрем зверствата, които оставят незаличими белези по света“, добави Байдън.

Преди година той стана първият президент на САЩ, който нарече събитията от началото на 20 век в Османската империя арменски геноцид. Неговите предшественици избягваха да използват термина.

Анкара категорично не приема подобна характеристика на събитията от 1915 г. и заявява, че това не е геноцид, а братоубийствена война, жертви на която са арменци и турци.

Преди избухването на Първата световна война арменското население на Османската империя е около 2,5 милиона души. През 1915 г. в резултат на депортиране и системни убийства, според различни оценки, загиват до 1,5 милиона арменци. Редица държави, включително Русия, признаха тези събития като арменски геноцид на държавно ниво.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС