Макрон спечели 58% от гласовете на французите

Президентът Еманюел Макрон спечели президентските избори във Франция срещу опонента си Марин льо Пен с 58% от гласовете. Той е първият президент във Франция, който печели втори пореден мандат за последните 20 години.

Макрон проведе и първия си телефонен разговор след преизбирането си с германския канцлер Олаф Шолц.

Французите показаха, че не искат националисти на власт. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS Мария Конакчиева от Френския културен институт след спечелването на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция.

Румен Радев и Кирил Петков поздравиха Еманюел Макрон за победата

„83% от гласувалите на изборите не искат Макрон да има парламентарно мнозинство. Само 17% искат той да има тотално превъзходство в парламента. Това означава, че ще трябва да съжителства с друга партия, което е възможно, случвало се е и преди. Вероятно и премиерът ще трябва да бъде от друга формация, което ще бъде голяма изненада”, обясни тя.

По думите й появата на десен играч във Франция винаги бива определян като краен.

Макрон: Тази нова ера няма да бъде продължение на досегашните 5 години

„Бащата на Марин льо Пен създаде една крайно дясна партия. Тя самата се опита да направи нещо друго, което не беше екстремно. Французите показаха, че не искат националисти. Макар льо Пен да не е крайно дясна, тя все пак е националист”, каза още Конакчиева.

Според нея Франция ще запази досегашния си курс.

„Макрон предложи нещо, което ще видим дали ще го направи. Той обеща да назначи министър-председател, който ще има основен приоритет „Зелената сделка””, каза още тя.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.