Ситуацията в Украйна силно напомня на тази в Сирия, смята анализаторът

България трябва ясно да се противопостави на руските претенции към Черно море. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS международният анализатор проф. Владимир Чуков. По думите му страната ни трябва да има силна позиция по отношение на голямото предизвикателство - Украйна.

„Трябва да се обърнем към нашите регионални съюзници - Гърция и Румъния, които са силно предизвикани от руската агресия в Черно море. Трябва да се опитаме да мислим в нетрадиционна посока и ясно да очертаем този блок в нашата външна политика”, обясни той.

По отношение на предоставянето на военна помощ за Украйна проф. Чуков добави, че няма конфликт, в който да няма български оръжия.

Киев предлага преговори с Русия край обсадения "Азовстал"

Анализаторът коментира още, че ситуацията в Украйна силно напомня на тази в Сирия.

„Украинците са в ситуацията, в която са кюрдите - те бяха създадени и подкрепяни от коалицията на САЩ. Няма как сега САЩ да се отдръпнат и от Украйна, защото нещата бързо ще приключат. Украинската армия на терен пък трупа все повече опит. Видя се и, че това, което беше заложено от Москва първоначално, се провали”, каза още той.

Необходимо е ситуацията да навлезе в нов етап, за да се говори за следващ кръг от преговори, смята проф. Чуков.

„Трябва да се види кой губи и кой печели. Сега едните искат, но не могат. Другите трябва да наваксват. Необходимо е да мине време. Гледайте Сирия и вижте Украйна. Проблемът е, че между украинци и руснаци вече има много омраза, а тя се преодолява с десетилетия”, каза още той.

Повече вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.