И по суша, и по въздух, пътуването ще ни струва повече

За последните 3 месеца и бензинът, и дизелът са поскъпнали с над 20%, по данни на сайта fuelo.net.  Добрата новина е, че от Българската петролна и газова асоциация не очакват ново шоково поскъпване и казват, че в момента основният фактор за ситуацията е войната в Украйна. Стигне ли се до примирие, дори временно, очакванията са цените да тръгнат надолу. Въпреки това обаче за момента едно е ясно - и по суша, и по въздух, пътят до морето тази година ще ни струва повече.

А превозното средство, казват повечето пътуващи, се избира според ситуацията.

Димитър Ангелов пътува с кола, когато е със семейството си, но казва, че ако си сам, е по-евтино с автобуса.

Експерт: Цените на горивата може и да паднат лятото

През активния летен сезон, всекидневно от автогарата в София към морето потеглят десетки автобуси. Като тази година цените на билетите ще са със средно между 7 и 10% по-скъпи в сравнение с миналото лято, разказва Теодора Велева, която е директор „Маркетинг” в автобусна фирма.

„Без съмнение делът на горивото в цената на билета е между 40 и 60%. За последната година имаме увеличение средно с 50% в цената на горивото”, казва още тя.

Само за последния месец бензинът е поскъпнал с 4 стотинки за литър, а дизелът - с 11. Днес литър бензин А-95 у нас струва между 2,70 и 3,13 лв. за литър. А дизелът - между 2,92 и 3,25 за литър.

Ще продължи ли увеличението на цените на горивата

Така пътуването от София до Варна с кола, която харчи средно 7 на сто, би струвало около 105 лева с бензин и 110 лева с дизел. В едната посока. Парадоксът е, че по въздух може да ни излезе по-евтино. В момента средната цена на двупосочен билет от София до Варна или Бургас е 85 евро. Но само с ръчен багаж.

За да е по-изгодна цената, и при автобусните, и при самолетните билети, експертите съветват да се купят най-малко 4 седмици преди пътуването. А най-евтино и тази година си остава пътуването с БДЖ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.