По думите му никакъв военен кораб не е преминавал Босфора след началото на войната в Украйна

"Възможно в идните дни да се състои среща на двамата лидери в конфликта Владимир Путин и Володимир Зеленски, както предлага турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар.

По думите му никакъв военен кораб не е преминавал Босфора след началото на войната в Украйна. Той допълни, че в рамките на Конвенцията от Монтрьо страната му е информирала всички страни, че няма да допуска преминаването на военни кораби през пролива под никаква форма, съобщи Анадолската агенция.

Коментирайки срещата на НАТО в германската военновъздушна база Рамщайн, министърът посочи, че Турция следи с тревога събитията в Украйна и подчерта необходимостта от диалог и сдържаност.

"Трябва да открием пътя на дипломацията чрез умерен подход. Смятаме, че така ще успеем да намерим по-лесно мирни решения", каза той.

"Турция е готова да допринесе с каквото може, включително посредничество, за да се осигури прекратяване на огъня възможно най-скоро и да не се влошава допълнително хуманитарната ситуация, която става все по-лоша", каза Акар.

Фон дер Лайен: Спирането на газа за страни от ЕС е пореден опит за изнудване

Министърът предупреди, че са възможни "много сериозни последствия", ако Черно море се превърне в зона на съперничество, което по думите му при никакви обстоятелства не бива да се допуска. 

Той засегна и въпроса за опасността от плаващи мини в Черно море, като отбеляза, че се спекулира с техния брой. Акар посочи, че досега са били унищожени контролирано три мини, а турски кораби, хеликоптери, самолети и екипи на силите за подводна отбрана (SAS) наблюдават морето за евентуални взривни устройства. 

"Следим внимателно Босфора, контролираме входовете и изходите и са взети допълнителни мерки, така че да не бъдем изненадани", каза той. Министърът добави, че Турция има капацитета не само да отговори на собствените си нужди, но е уведомила и съюзниците си, че е готова да помогне и на тях в борбата с мините. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА