„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск, но това няма да се случи", каза още той

„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ”. Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Какви са възможностите за снабдяване с газ след спрените доставки от Русия

„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор - използваме едва 2% от износа на Русия за Европа”, каза още той в ефира на „Здравей, България”.

„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от него пак ще бъде руски, но ще го платим с 30% по-скъпо заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ”, коментира Добрев.

ГАЗ СРЕЩУ РУБЛИ: Русия спря доставките на синьо гориво за България (ОБЗОР)

„Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали. Всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.”, отбеляза той.

По думите му през 2012 г., когато заемаше поста енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни. „Избрахме най-добрата фирма в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ”, посочи Добрев.

„Ние можем да получим 20 млрд. кубика газ от юг и още 20 млрд. - от север. Т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той определи като „пълна глупост" твърденията, че 12 години няма гръцка връзка и това е причината да нямаме и диверсификация. „Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет за внос, тя ще ни добави още 3”, коментира Делян Добрев.

„Над 100 милиона лева ще плащаме всички българи от днес за всеки следващ ден. Аз се обзалагам, че след месец-два най-евтиният хляб ще бъде 2 лв., а метанът - 4,50 лв.”, коментира още той. И добави: „Още като започнаха опитите да бъде сменен шефът на „Булгаргаз”, това беше целта - да се прекрати договорът с „Газпром”, да има посредници и да се плащат по 100 милиона на месец”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.