В Борисовата градина в София тази вечер има концерт на гвардейския оркестър

Последните приготовления преди 6 май – Деня на храбростта. В Борисовата градина в София има концерт на гвардейския оркестър. В него участва Представителният ансамбъл на Въоръжените сили. По-късно в небето над София ще има и заря.

Що се отнася до утрешния ден – Денят на храбростта ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена. А пред паметника на Незнайния войн ще бъдат поднесени венци и цветя. Армията ще демонстрира своите способности на различни полигони в страната, но военен парад на жълтите павета в София няма да има. 

Днес последни генералната репетиция преди Деня на храбростта проведоха Военноморските сили във Варна. В тренировката край Морска гара - Варна се включиха командосите от секретния отряд „Тихина“ и асовете от вертолетна авиобаза „Чайка“. Задачата им беше да овладеят кораб със заложници. Първи към борда подходиха плувци, които се качиха на палубата… незабелязано. Обходиха борда с автомати. И получиха подкрепление по вода. Периметърът около кораба осигури вертолет „Пантер”.

Стигна се и до схватка между командосите и похитителите на борда. За по-малко от 20 минути корабът беше овладян от Военноморските сили.

„Това е сценарий, който регулярно се отработва от нашето формирование, ние изпълняваме по предназначение и се готвим за редица други задачи, но го разглеждаме в нашата подготовка този сценарий като възможен лош вариант за развитие на нещата”, обясни кап. Герман Славов.

Голяма част от военните, които участваха в демонстрацията, са с богат опит в армията. Казват, че ги води чувството на дълг към родината.

А докато военноморските сили репетираха, в София министърът на отбраната разговаря онлайн с контингенти ни в Босна и Херцеговина, Косово, Мали и Ирак.

„Обстановката в Ирак се запазва изключително сложна. Заплахата от атаки с безпилотни апарати също се запазва”, заяви подполковник Иван Марков.

„Повече от всякога са нужни кураж, смелост, отговорност. Затова нека Св. Георги ви закриля”, пожела министърът на отбраната Драгомир Заков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.