В София за трета година не се проведе традиционният парад

Денят на храбростта и Българската армия за трета поредна година премина без пищен парад в София. Празникът на войската обаче премина с демонстрации на способностите на въоръжените ни сили по места в страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В авиобаза "Граф Игнатиево” се проведе демонстрация на изтребителите от военновъздушните ни сили.

Най-голямата атракция във въздушния спектакъл  беше фигурата, която изпълниха трите български  МиГ-29  и двата нидерландски изтребителя  F -35. Сложната формация се прави за първи път със съюзническа страна, подпомагаща охраната на въздушното ни пространство

„Този полет беше за мира, за надеждата, за това че ни има и ще ни имА”, каза майор Димитър Метаксов, пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“.

За майор Димитър Метаксов всеки полет е не само професионален дълг, но и емоция.

14 пилоти от авиобаза“ Граф Игнатиево“  вече се обучават в Съединените американски щати да летят с новия изтребител F-16, които страната ни ще придобие.

Очакваме към началото на 2025, края на 2024 повечето от всичките 14 да се завърнат у нас и да летят.

Договорените с Америка 8 изтребителя  F-16 ще бъдат доставени на етапи. Първите три самолета ще пристигнат у нас през 2025 година.

Двата хеликоптера, с които разполагаме за гасене на пожари по въздух, може да излязат от строя заради войната в Украйна.

„Може да се окаже, че няма резервни части и това е един много важен проблем, на който се търси решение от трети страни, които използват  този тип руска техника”, заяви бригаден генерал Димитър Иванов, началник на авиобаза „Крумово“.

Авиошоуто на летището наблюдаваха единствено семействата на пилотите.

На полигона в "Црънча" пък специалните сили показаха работата на командосите в екстремна обстановка.

На "Морска гара" във Варна представители на военноморските ни сили показаха операция по превземането на кораб, завладян от терористи. А пък сухопътните войски демонстрираха способностите си на учебния полигон край Ново село.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.