В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "отворен" за налагане на повече санкции на Русия

Лидерите на водещите индустриални държави в света ще проведат видеоконферентна връзка с украинския президент Володимир Зеленски в неделя, съобщи говорителка на германското правителство в качеството му на действащ председател на Г-7.

"Германският канцлер (Олаф Шолц) ще проведе третата видеоконференция от началото на годината с партньорите си от Г-7", заяви Кристиане Хофман пред репортери, като отбеляза, че 8 май е "историческа дата, на която се отбелязва краят на Втората световна война в Европа".

"Тя ще обхване актуални въпроси, по-специално положението в Украйна. Украинският президент Зеленски ще вземе участие и ще докладва за актуалното положение в страната си."

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "отворен" за налагане на повече санкции на Русия и през следващите няколко дни ще обсъди мерките със съюзниците от Г-7.

Кремъл: Ще настъпи време за отбелязване на Деня на победата в Мариупол

"Винаги сме отворени за допълнителни санкции", заяви Байдън малко след като Европейският съюз обяви планове за забрана на вноса на руски петрол и други нови мерки, наказващи Москва за инвазията й в Украйна.

"Тази седмица ще говоря с членовете на Г-7 за това какво ще направим или не", каза Байдън пред репортери.

Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Съединените щати съставляват клуба на богатите държави от Групата на седемте.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС