Най-младият премиер в историята говори пред NOVA

Най-младият премиер в историята на Украйна Володимир Гройсман говори в ексклузивно интервю за „Събуди се”. Той е бил министър, депутат, кмет и председател на Върховната Рада.

Утре е 9 май. Как смятате, че Русия ще отбележи тази дата?

-Трудно ми е да кажа какво планира Путин. Смятам, че Украйна и целият свят трябва да отбелязват  истинските дати, а не тези, които са възникнали вследствие на пропагандата на Русия. В продължение на десетилетие  те се опитваха да изтрият нашата национална памет.Украинският дух винаги е бил много силен. Путин е натрупал много омраза към украинците. Той взе решение да прояви цялата си омраза към хората и предприе ракетни обстрели, бомбардировки, масови убийства.

Какво иска Путин и каква е крайната му цел?

-Той иска господство. Иска да пороби всички. Неведнъж съм казвал, че Путин е дяволът в нашето съвремие. По същество той е Хитлер. Това е геноцид срещу украинците.

Какво мисли в момента Украйна за България?

-Искам да кажа на вашите политици, които се опитват да подкрепят Путин следното: „Първо решете за себе си дали сте на страната на доброто, или на злото”.

Тази седмица българските депутати решиха да предоставят хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, но не взеха решение за военната техника, а само с ремонт. Как се отнасяте към това решение?

-Благодарим Ви, но бъдете по-смели.

В началото на войната имаше опити конфликтът да бъде решен по дипломатически път. Трябва ли Зеленски да се срещне с Путин?

-Нашият президент много пъти е потвърждавал желанието си да го направи. За териториални отстъпки не може да става дума. Те трябва да ни върнат целия Донбас и Крим.  След победата ни страната ни ще бъде възстановена, въпреки че ще отнеме време.  Ние не сме нападали никого.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.