Предложението дойде от премиера по време на визитата му в Киев

Превръщането на пристанище "Варна" в хъб за реекспорт на украинското зърно ще бъде много трудна задача. Това, коментираха за NOVA експерти, след като преди дни премиерът Кирил Петков обяви след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски, че морската ни столица ще се превърне в разпределителен град за зърно и пшеница.

Според председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България  Костадин Костадинов реекспортирането на големи количества зърно от Украйна през пристанище Варна на този етап е непосилна задача.

„Мисията е невъзможна, за да стане трябва да има много инвестиции, да е помислено отпреди време и да се разшири самата пропускателна способност на пристанището”, каза той.

 

 

По думите му по-логично е това да се случи на пристанището в Констанца. „Наличните бази около пристанище „Варна” и около Варна са около 200 000 тона. На пристанище „Констанца” с шлеповете са около 3 млн. тона”, коментира Костадинов.

В официална позиция пристанище „Варна” отхвърля това твърдение, като посочва, че порта има достатъчен капацитет и че дружеството има готовност, ако обаче бъде намерено решение с логистичните проблеми. А проблемите според клъстер Черноморска икономическа зона възникват при транспортирането по суша.  „Основния проблем при ЖП превозите е смяна на талигите. В момента 30 000 вагона стоят за смяна по 20 дена”, заяви д-р Дойчин Ников.

С камиони задачата също се оказва трудна. „Много е трудно. При нас трябва да идват хиляди, много хиляди камиони, а те дойдат ли - Варна ще бъде задръстена”, категоричен е Костадин Костадинов.

В крайна сметка дори това да се случи експертите смятат, че няма да е рентабилно. „Най-важното е, че зърното трябва да е на пазарни цени. При условие, че ние нямаме такива ефективни мощности по товарене, както и логистични, не виждам как това зърно в големи количества може да дойде до Варна и не виждам как ще бъде рентабилно”, посочи д-р Дойчин Ников.

„Никой няма да тръгне да си оскъпи транспорта през Украйна-Румъния-България и в последствие да продава това зърно някъде”, каза Костадин Костадинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.